Geplaatst op

Baskische koude tomatensoep met kippenbouillon

Iedere Spaanse streek heeft wel een eigen variant op koude tomatensoep, de bekendste is Gazpacho. Deze versie komt uit Baskenland. Als basis wordt een bouillon gebruikt die van Serranoham is getrokken. Gebruik hiervoor de Caldo de Pollo van Aneto; die is getrokken van scharrelkip en groentes, zonder conserveermiddelen en andere toevoegingen.

Nodig voor 4 borden soep: 1 kilo goed-rijpe trostomaten, een halve bol verse knoflook (losse teentjes), 1/2 liter hambouillon (vries de andere helft van het bak bouillon in voor een volgende keer), 5 takjes tijm, 2 sneetjes wit zuurdesembrood, 4 plakken Serranoham, 50 gram Idiazabal (of een andere gerookte kaas), olijfolie, vers gemalen zwarte peper en zout.

Verwarm de oven voor op 160˚. Snijd de tomaten doormidden en leg ze met de knoflook op een bakblik. Besprenkel gul met olijfolie, en breng op smaak met de peper en zout. Rooster de tomaten een uur in de oven.
Verwarm de hambouillon in een pan, voeg daar de tomaten aan toe. Druk de zachte knoflook uit de teentjes en voeg samen met de tijm toe aan de bouillon. Laat 10 minuten zachtjes koken. Laat de soep afkoelen. De schil van de tomaten laat nu makkelijk los. Als je wilt kan je die verwijderen, maar dat wordt ook vaak niet gedaan.
Bak de sneetjes brood met olijfolie in de koekenpan, tot ze kleuren en knapperig zijn. Breek het brood in grove stukken. Schaaf de Idiazabal grof.
Schep in elk bord wat stukken tomaat, vul de borden dan verder met de bouillon. Garneer met het brood, de kaas en de Serranoham. ¡Disfrute!