Geplaatst op

Spaanse spiesjes voor op de bbq: Pinchos Morunos

Pinchos Morunos zijn spiesjes van lams- of varkensvlees, met Moorse kruiden. Ze worden vaak gegeten als tapa, maar je kan ze natuurlijk ook prima op je zomerse bbq maken. En blijft er wat over: ze zijn koud ook lekker, bijvoorbeeld bij je picknick de volgende dag.

In dit recept grillen we de pinchos op de barbecue, maar je kan dat natuurlijk ook op de grillpan doen.

Nodig voor ca. 14 spiesje: 500 gram varkensfiletlappen, 14 houten satéprikkers, een stuk of 10 draadjes El Avión saffraan, 2 tl El Avión pimentón dulce, 2 tl komijnzaad*, 2 tl korianderzaad*, 2 tl gedroogde oregano, 1 laurierblad, 2 teentjes knoflook, 1 el Vale Do Navalho rode wijnazijn, 3 el Vale Do Navalho biologische olijfolie, peper en zout naar smaak.

Week de saffraan in een eetlepel water. Snijd het vlees in stukken van gelijke grootte. Stamp de koriander- en komijnzaadjes, en het in stukjes gescheurde laurierblad in een vijzel, niet te fijn. Doe in een kom de saffraan, de fijngewreven knoflook, de oregano, de pimentón, en specerijen uit de vijzel en met dit met de olijfolie en de wijnazijn. Doe het vlees erbij, en meng goed door elkaar. Het beste werkt het als je de marinade echt in het vlees wrijft. Zet het vlees minstens 2 uur afgedekt in de koelkast, en leg nu de satéprikkers in een bak met water.
Na 2 uur rijg je 3 stukken vlees aan elk stokje. Grill de pinchos een paar minuten per kant. Serveer er bijvoorbeeld een ensaladilla rusa (aardappelsalade) of escalivada (gegrillde paprika en aubergine) bij. ¡Disfrute!

* of 1 tl poeder