Geplaatst op

Zwarte paella: arroz negro

Denk je aan paella, dan zien je een grote ronde, platte pan met rode handvaten vol geel gekleurde rijst, mosselen, gambas en kip voor je. Deze paella is langs de hele kust van Spanje te vinden en lijkt nog het meest op de klassieke ‘paella Valenciana’ (recept). Maar er is een heel scala aan Spaanse rijstgerechten: elke streek langs de kust heeft zijn eigen variant. Zo zijn er paellas met alleen vis (recept), paellas met konijn en chorizo en zelfs zoete paellas. Of probeer een zwarte paella met de inkt van de inktvisjes, zoals hieronder in het recept beschreven.

Vaak op zondag komen hele Spaanse families samen voor de paella, of dat nou thuis is, op het dorpsplein, of in het lokale restaurantje op de hoek van de straat. Samen geniet je van de heerlijke geuren en smaken, dat is waar het om gaat. Disfrute la paella!

Bij Spanje in je mandje kun je veel ingrediënten voor de paella verzamelen, van bouillon en rijst tot saffraan en sofrito.

Zwarte Paella

Benodigdheden voor 3/4 personen: 1 liter Aneto paella Arroz negro, 250g Arroz Tómas Bomba- of DO paella rijst, 1 gesnipperde ui, 100g doperwten, 4 hele inktvisjes (in stukjes gesneden in optioneel), 8 middelgrote gambas, 1 citroen, scheutje La Masrojana arbequina olijfolie, salsa allioli.

Bak in een paellapan de gambas in de olijfolie tot ze roze verkleuren. Haal deze uit de pan. Verwarm in een andere pan de bouillon. Fruit in wat nieuwe olijfolie de gesnipperde ui in de paellapan, bak dan de inktvisjes,  voeg de rijst toe en roer om. Voeg de warme bouillon en doperwten toe en roer alles goed om, schud met de pan zodat alles gelijkmatig verdeeld is. Zet de warmtebron hoog om alles kort flink te laten pruttelen, en zet dan weer laag. Dek af met aluminiumfolie en laat 15 minuten garen. Leg dan de gambas op de rijst en dek nog eens af voor vijf minuten. Alle bouillon moet nu door de rijst geabsorbeerd zijn. Zet de warmtebron uit en laat nog vijf minuten staan. Snij inmiddels de citroen in parten en garneer deze op de rijst. En klaar is de paella Arroz negra. Serveer er salsa allioli bij; disfruta tu comida!