Geplaatst op

Vegetarisch hoofdgerecht: lentejas ‘a viernes’

Benodigdheden voor 2 personen: scheutje La Masrojana arbequina olijfolie, 250gr linzen, 250ml Aneto groentebouillon, 1 fijngesnipperde ui, 1 fijngehakte stengel bleekselderij, 2 fijngehakte middelgrote wortels, EL AVION saffraandraadjes, 2 fijngestampte kruidnagels, een halve theelepel komijnzaadjes, 3 fijngehakte knoflookteentjes, Flor del Delta sal pimienta en een hardgekookt eitje.

Peulvruchten (legumbres) zijn een belangrijk ingrediënt in de Spaanse keuken. Ze worden voornamelijk gebruikt in stoof- en éénpansgerechten, vaak met chorizo en tocino, maar ook met schelpen. Dit is een heerlijke, vegetarische variant op basis van linzen. De naam van dit gerecht heeft een Katholieke achtergrond; op vrijdag (viernes) wordt er nooit vlees gegeten. Wel vis, maar als dat dan niet voor handen is wordt het vanzelf een vegetarisch gerecht.

Fruit in wat olijfolie de ui, wortel en prei in een pan of aardewerken schaal vijf minuten. Week ondertussen de saffraan in een klein scheutje heet water. Voeg knoflook, komijnzaad en gestampte kruidnagel toe en bak deze een minuut mee. Roer er de linzen door en voeg de groentebouillon en saffraan toe. Laat alles ongeveer 15 minuten pruttelen. Het gerecht moet niet te vochtig zijn, dus de bouillon mag voor een deel verdampen. Hak het eitje fijn en strooi over het linzengerecht. Serveer er een stuk zuurdesembrood bij. Disfrute tu comida!