Geplaatst op

Pintxo met bonito, piquillo paprika en zwarte olijvencréme

Spaanse en Portugese visconserven komen meestal uit de Atlantische oceaan. Het assortiment is uitgebreid. Veel soorten vis en schelpdieren, en ook veel verschillende smaken en marinades. De kwaliteit speelt een belangrijke rol. Waar vis in blik hier vaak goedkoop moet zijn, kan een blikje vis in Spanje makkelijk vier keer zoveel kosten. Maar dat proef je dan ook af aan wat je krijgt. Een blikje Nederlandse ‘supermarkt-tonijn’ is niet te vergelijken met een blikje Spaanse ventresca tonijn, en proef maar eens het verschil tussen een blikje sardientjes van een euro of een blikje Portugese sardientjes van goede kwaliteit.

Ook in Nederland zie je steeds vaker dat mooie visconserven worden geserveerd in café’s en restaurants. En in delicatessen- en viswinkels krijgen de blikjes meer ruimte, en wordt het aanbod groter. Op Terschelling heb je bijvoorbeeld De Conserverie, die alleen maar blikjes verkoopt. De Smaakbeleving in Eindhoven heeft de visconserven van La Briosa en Yurrita in het schap.

Benodigdheden voor 12 pintxos: glazen pot bonito in olijfolie met piquillo peper van Yurrita , potje zwarte olijvencréme van La Masrojana, olijfolie ev. suave van Egosum, zeezout naturel van Flor del Delta, 12 schuingesneden plakken rustiek stokbrood, 2 tomaten, vers gemalen zwarte peper.

Wrijf de broodjes in met wat olijfolie en tomaat en strooi er een beetje zeezout op. Leg op elk broodje eerst een stuk bladsla en dan een stukje bonito en verdeel de piquillo paprika door op elke bonito een reepje te leggen. Leg daarop een lepeltje olijvencréme. Vergeet de prikker niet!